FOTOEXPO

Mám takovou tendenci vám sdělit svůj zážitek z letošního Fotoexpa.

To že zajedu do Prahy na tuto fotografickou akci jsem se rozhodl až den předem, kdy se mi ozval můj kamarád Jiří Zuzánek, který se tam chystal už delší dobu. A přesvědčil mě hlavně tím, že tam bude přednáška od Josefa Cvrčka. Kolem tohoto člověka se v poslední době strhlo hodně diskuzí a to hlavně kolem jeho projektu Vydělávej Focením.

Nicméně sbalil jsem si fotobatoh a další věci s myšlenkou, že tam něco nafotím, když je to festival fotografování.

Dojeli jsme na místo a vzali si všelijaké letáčky a program který jsme hned zkoumali. Téměř na konci programu byla zajímavá přednáška od Pavla Schlemmera s popisem „Z Batmana fotografem“. To mě na první pohled nijak nezaujalo a asi bych se tam ani nešel podívat v tom velkém shluku nejrůznějších přednášek, ale naštěstí jsem měl u sebe Jiřího, který mě přemluvil jít na tuto přednášku, protože toho člověka zná a prý je úžasný.

No musím říci že bych velice litoval, kdybych na tu přednášku nešel. Přednáška původně plánovaná na hodinu se protáhla na tři hodiny a to téměř nikdo z místnosti neodešel (jen ti co museli na vlak jelikož už bylo pozdě večer). Už jen toto vypovídá o tom, že co nám „Batman“ říkal bylo velice zajímavé.

Pověděl nám, jak on fotí své slavné snímky a co u toho prožívá. Tak například: on fotí na Fujifilm x100s což není žádná zrcadlovka, nemá žádný profi ateliér ani žádné profi vybavení, ale jeho fotky odpovídají podle mě špičce fotografické scény. On je totiž schopný dát to nejdůležitější, co se do fotek dá dát a to sebe sama. Sám tvrdí že neví co jiného by dělal krom focení a je to na něm vidět.

Já osobně tomu člověku závidím kde teď je a přál bych si abych byl stejný.

Závěrem jsem doma zjistil že nosím celý den několikakilogramový fotobatoh na zádech zbytečně a neodnesl jsem si z Fotoexpa žádnou fotografii, ale nelituji toho, protože poslouchat ty úžasné lidi jako je Cvrček, Saudek, Zika, Schlemmer a prohlížet si krásné fotografie krajin od Ladislava Kamaráda bylo k nezaplacení.

Share

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *